Razlozi česte pojave nesreća na skelama

May 06, 2020
[[TitleContent]]

1. Pitanja vezana uz kvalitetu proizvoda

U usponu industrije skela pojavili su se brojni proizvođači, a postoje i mnoge male radionice. Mnoga postrojenja za proizvodnju čeličnih cijevi i zatvarača imaju lošu opremu, zaostalu tehnologiju proizvodnje, nisku tehničku razinu, a kvalitetu proizvoda teško je zajamčiti. Zajedno s sve oštrijom konkurencijom posljednjih godina, mnogi proizvođači vodili su se cjenovnim ratom kako bi zauzeli tržište, opetovano smanjujući debljinu stijenke čeličnih cijevi, a težina učvršćivača postala je sve manja i manja, što skriva potencijalne opasnosti po sigurnost. Stoga bi nabavno osoblje trebalo strogo kontrolirati kvalitetu kupljenih proizvoda i osigurati kupnju visokokvalitetnih skela.

2. Problemi u primjeni konstrukcije

Nestabilnost skela često izravno vodi do nesreća, od kojih je većina posljedica činjenice da se provjera krutosti ne provodi prije izgradnje projekta, a skele se postavljaju na temelju iskustva. Neki materijali od čeličnih cijevi su teško korodirani ili istrošeni, a lokalno savijanje ili otvoreno zavarivanje smanjuje nosivost čelične cijevi, a također je sklono nestabilnosti. Preporučuje se izraditi detaljna sigurnosna tehnička objašnjenja građevinskim operaterima, te ugraditi i uklanjati skele u strogom skladu s projektnim zahtjevima.

3. Pitanja upravljanja tržištem

Tržišta za izgradnju i leasing su kaotična, nedostaju otvoreno, pošteno i pošteno trgovačko okruženje i stroge mjere nadzora kvalitete. Mnoge građevinske i leasing tvrtke traže jeftine cijene i zanemaruju kvalitetu proizvoda, što rezultira velikim brojem nekvalitetnih i jeftinih proizvoda proizvedenih od proizvođača s lošom opremom i unatrag tehnologijom koja ulazi u gradilište, što predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik za izgradnju. Kao odgovor na ovaj problem, ključno je uspostaviti i poboljšati strogi sustav upravljanja kvalitetom i autoritativnu agenciju za kontrolu kvalitete.

https://www.eg-scaffold.com